Нещодавно майже усі запорізькі ЗМІ писали про відкриття нового ресторану, власник якого запропонував персоналу спілкуватися з відвідувачами українською мовою. Це викликало багато суперечок, внаслідок чого деякі офіціанти навіть звільнилися.
Як виявилося згодом, цей ресторан має назву «Trattoria Fabrizio». Його власник – справжній італієць, який переїхав до міста, знайшов кошти та намагається створити затишний куточок, де українці можуть скуштувати смачні італійські страви.
Журналісти «Акцента» поспілкувалися з сином італійця — Микитою, який розповів нам про плани на майбутнє, труднощі та «родзинки» закладу. Також ми спробували італійську піцу та ознайомилися з меню.
Чи дійсно в ресторані розмовляють українською?
Так, персонал вільно володіє рідною мовою. Охайні, приємні у спілкуванні офіціанти пропонують італійські страви та поки що самостійно розповідають, яку піцу можна замовити, оскільки меню вдосконалити не встигли. Якщо відвідувач не розуміє української мови, офіціант може пояснити іншою.
Чи є у ресторану «родзинка», яка б змогла привернути увагу відвідувачів?
Як пояснив син італійця, українська мова – це не «родзинка» закладу. Перш за все акцентують увагу на меню, яке з часом буде більш розширеним та цікавим. У «Trattoria Fabrizio» готуватимуть істинно італійські страви. Також вже у меню є справжнє морозиво, яке коштує 40 гривень. Для натурального продукту без барвників це досить символічна ціна, як пояснив Микита.
Які ціни у ресторані?
Для того щоб більш детально ознайомитися з меню ресторану, пропонуємо прайс. У ньому ще немає піци, яка у середньому коштує 70 гривень, вихід – 450гр.
Як пояснив Микита, цінова політика закладу у подальшому буде змінюватися, а ціни дещо зростуть.
Чи планують транслювати спортивні матчі?
Наразі існують деякі обмеження, пов’язані з роботою закладу. Оскільки для трансляції спортивних матчів необхідно змінити час закриття. Зараз «Trattoria Fabrizio» працює з 10 години ранку до 11 вечора. Але у подальшому цю проблему буде вирішено і футбольні фанати зможуть збиратися в італійському ресторані.
Досить цікаво, що в Італії 95% у ресторанах працюють самі власники разом з сім’ями. Як розповів Микита, там немає можливості платити багато коштів за роботу персоналу. Такої позиції притримуються і у «Trattoria Fabrizio». На жаль, у Запоріжжі така практика – досить рідкісне явище.