Станом на 10.11.2023 р. на території Запорізької області зареєстровано 4 випадки захворювання на ботулізм, один з яких закінчився летально.
Про це повідомляє Акцент з посиланням на Запорізький обласний лабораторний центр.
Ботулізм – це серйозне, потенційно смертельне захворювання, викликане Clostridium botulinum, бактерією, яка виробляє небезпечні токсини (ботулотоксини) в умовах низького вмісту кисню.
Найчастіше причиною ботулізму стають:
- – Зіпсовані домашні консерви з м’яса (тушонка, паштети), риби та овочів (консервовані гриби, огірки, баклажани, помідори).
- – Консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені.
- – В’ялені/копчені продукти домашнього приготування.
Звертаємо вашу увагу на те, що також реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах.
Симптоми ботулізму:
- • Виражена стомлюваність, слабкість, запаморочення, нудота, головний біль.
- • Порушення близького зору – ви не можете читати дрібний текст, сухістю у роті та горлі, утруднення при ковтанні та мовленні.
- • Може виникнути блювота, закреп і здуття живота.
- • Параліч м’язів.
Ботулізм не супроводжується зміною температури тіла чи втратою свідомості. Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо у вас є будь-який із симптомів. Домашні консерви, консервовані або ферментовані продукти є поширеним джерелом харчового ботулізму, їх приготування вимагає особливої обережності.
Як уберегтися? Уникайте споживання:
• Не вживайте їжу з ємностей, які представляють потенційний ризик розвитку ботулізму.
• Не пробуйте їжу з підозрілих банок. Навіть незначна кількість ботулотоксину може бути смертельною. Якщо сумніваєтеся – викиньте!
• У жодному разі не збирайте і не вживайте мертву рибу.
• Не вживайте домашню консервацію, якщо їй більше одного року.
• Не купуйте на вулицях і ринках домашні консерви, рибу, м’ясні консерви.